Waffle unu, genellikle işlenmiş buğday unundan üretilir. Waffle satan yerlerde genellikle işlenmiş, beyaz buğday unu kullanılır. Özel olarak üretilen ve satılan waffle unu bulunmamakla birlikte, çeşitli ülkelerde üretim ve un fiyatlarına göre farklı türlerde unlar da kullanılmaktadır. Örneğin, mısır unu, pirinç unu, yulaf unu, kepekli ve tam tahıllı buğday unlarından da waffle yapıldığı bilinmektedir. Türkiye'de Waffle Unu Kullanımı Türkiye'de, Karadeniz ve Akdeniz bölgelerinde mısır tarımı yoğun olarak yapıldığı için ekmek yapımında mısır unu kullanımı yaygındır. Bu bölgelerde evde yapılan ekmek, çörek, gözleme gibi çeşitli unlu mamuller ya yüzde 100 mısır unundan ya da mısır ve buğday unu karışımından elde edilir. Mısır unu kullanımının bu kadar yaygın olduğu yerlerde, mısır ununun waffle unu olarak kullanılması çok da sıra dışı değildir. Ayrıca, mısır unu iyi çekilip ince süzgeçten geçirildiği zaman oldukça ince olur. Bu incelikte mısır, içine katılan şeker, süt ve sıvı yağ malzemeleri ile tadını hissettirmez. Pirinç unu kullanımı ise Türkiye'de oldukça kısıtlıdır ve yaygın olarak kullanılmaz. Ancak Güneydoğu Asya'ya seyahat edenler, waffle unu olarak pirinç unu kullanımını görüp tatma imkânına sahip olabilirler. Tat ve yoğunluk olarak pek bir farkı olmasa da daha hafif içerikli olduğu bilinmektedir. Alternatif Waffle Unları Tam tahıllı, kepekli ve yulaflı unlar, daha çok diyet yapanların sıvı yağ, yağsız süt ve az şekerle yaptıkları ev yapımı waffle için kullanılır. Daha hafif ve sağlıklı olduğunu düşünenler için denemeye değer bir waffle unu denilebilir.
Sonuç olarak, waffle unu olarak kullanılabilecek çeşitli un türleri bulunmaktadır. Her biri farklı tat ve besin değerleri sunar, bu nedenle tercihlerinize ve diyet gereksinimlerinize göre seçim yapabilirsiniz. |