Waffle Tatlısı Waffle, kökeni Belçika olan bir hamur tatlısıdır. Üzerinde krem şanti, taze meyveler ve eritilmiş çikolata ile servis edilir. Waffle tatlısı, Belçika'da Brüksel usulü olarak da bilinir. Yine Belçika'nın bir kenti olan Liege ise waffle tatlısının hamurunun tek olarak fırından çıktığı haliyle yenmesine denir. Bu şekilde yenen waffle hamuru, biraz daha altın sarısı rengindedir. Karamelize edilmiş şekerin gevrekliği, waffle hamurunun üstünde hissedilir. Belçika usulü yapılan waffle hamurunun şekli dikdörtgen iken, Liege usulünde ise uçları erimiş dikdörtgen görünümündedir. Her iki çeşit de kare şeklindeki derin çukur gözleri ile ünlüdür. Waffle hamurunda bulunan bu gözlerin derinliği bir santimetreyi bulmaktadır. Waffle Tatlısı Malzemeleri
Waffle Tatlısı İç Malzemeleri
Waffle Tatlısı Nasıl Yapılır? Waffle tatlısının yapılışına ilk olarak yumurtaları sarısından ayırarak başlanmalıdır. Beyaz bölümleri bir kap içine, sarı bölümleri ise başka bir kap içine alınır. Beyaz kısmın olduğu kaba bir çay kaşığı tuz ilave edilir ve iyice karışana kadar mikser ile çırpılır. Daha sonra yumurta sarılarının olduğu kaba belirtilen miktardaki toz şeker ilave edilerek, köpürüp açık beyaza yakın bir renk alana kadar mikser ile iyice çırpılır. Şeker karışımının içine süt, tereyağı ve vanilya ilave edildikten sonra kabartma tozu ve un da eklenerek tekrar mikserden geçirilir ve homojen bir görünüm alana kadar devam edilir. Daha sonra bir kenarda beklettiğimiz yumurta akları karışıma ilave edilir ve yavaş yavaş iyice karıştırıldıktan sonra waffle tatlısının hamuru hazır hale getirilir. Daha sonra waffle hamurlarını pişirebilmek için bir tost makinesi veya bir tava iyice tereyağı ile yağlanır ve ısıtılır. Bir kepçe yardımı ile dolusu şekilde hamur tost makinesi içine yerleştirilerek her iki tarafının birden pişirilmesi sağlanır. Hamur bitene kadar işleme devam edilir ve hepsi piştiğinde birinin yüzeyine çikolatalı fındık kreması ve meyveler bolca yerleştirilip diğeri ile üzeri örtülerek hazırlanır. Artık waffle tatlımız hazır ve servis edilebilir. Bu arada dünyada kahvaltı öğünlerinde tüketilen waffle'ın pirinçli ve patatesli gibi birçok çeşidi bulunur. Waffle tatlısı, ülkemizde Türk damak tadına uygun hale yani İstanbul usulü olarak adlandırılan şekline dönüştürülmüştür. Hamuru Amerikalıların hamuruna benzeyen ve sandviç şeklinde yapılan çeşitleri de vardır. İstanbul'un birçok ilçesinde aktif satışı ve sunumu olan waffle tatlısını her köşede bulmak çok kolaydır. Dünya genelinde sandviç waffle olarak da adlandırılan waffle tatlısı, İstanbul usulünde ise yuvarlak şekilde ve iç kısmı biraz daha çiğ bırakılmış şekilde yapılmaktadır. Üzerine bin bir çeşit tatlı ürünü konulup meyve, fıstık, çikolata, şekerleme, çerez, fındık parçacıkları ilave edilerek görselliği ve lezzeti zenginleştirilmiştir. Waffle tatlısının İstanbul usulü için ülkemizde beş farklı üretim makinesi bulunmaktadır. Afiyet olsun. |