Waffle Waffle, köken açısından Belçika'da ilk olarak tüketilen bir hamur tatlısıdır. Dünya genelinde "gaufre", "waffle" ve "wafel" gibi çeşitli isimlerle anılmaktadır. Fransızcada bal peteğini andırması nedeniyle "wafel" veya "gaufre" olarak adlandırılmıştır. Waffle, çikolatanın eritilmesi, krem şanti ve meyvelerle süslenmesiyle servis edilerek tüketilmektedir. Dünya Çapında Waffle Tüketimi Birçok ülkede kahvaltı olarak tüketilen waffle, Türkiye'de genellikle tatlı mahiyetinde tüketilmektedir. Ülkemizde waffle hamuru yuvarlak bir tava üzerinde kısmen çiğ olarak pişirilir. Üzerine çeşitli meyve, şekerleme, fındık, çikolata, fıstık ve çerez parçaları eklenerek zenginleştirilir ve göze hitap eden bir tarzda düzenlenir. Son olarak çiçek ve kalp şeklindeki bal peteği şeklindeki pişirme makinelerine konularak bir miktar ısıtılır ve tüketilir. Waffle'nin Çocuklar Üzerindeki Çekici Etkisi Anneler çocuklarına waffle hazırladıklarında, genellikle bal, tereyağı ve yumurta gibi besinlere burun kıvıran çocuklar, waffle sayesinde bu besinleri kolayca tüketmektedir. Waffle üzerinde bulunan şekerleme, tatlı besinler ve çerez türü gıdalar, çocukları ciddi anlamda etkileyerek bu besin deposunun tüketilmesini sağlamaktadır. Waffle Nasıl Yapılır? Waffle hazırlamak için gerekli malzemeler:
Waffle Harcı Nasıl Hazırlanır? Waffle makinesinin sıcaklığına bağlı olarak dışı çıtır, içi ise yumurta, çikolata ve krem şantinin etkisiyle yumuşak olur.
Waffle hamuru hazır olunca, pişirme işlemi tamamlandıktan sonra waffle hala sıcakken üzerine çikolata eritilir. Özellikle çocukların tüketmesi için üzerine rengarenk şekerlemeler ile süslenir. Waffle'ın üzerine önce mevsiminde yetişen çilek, kivi, muz, nar taneleri eklenir. Ardından sıcak çikolata ve krem şanti eklenir. Son olarak da çerez parçacıkları ve şekerlemeler eklenerek servise hazır edilir. Bu hazırlama aşamasında damak zevkine göre karışım çeşitlerinde fazlalık veya eksiklikler olabilir. Çikolata tarzında besinlere alerjisi olanlar, waffle yapan kişiye bu durumu önceden belirtmelidir. Böylece bünyede birtakım alerjik oluşumların önüne geçilmiş olur. |