Waffle, Köken açısından Belçika da ilk olarak tüketilen hamur tatlısı olan Waffle dünya üzerinde Gaurfe, Waffle ve Wafel isimleriyle bu tatlı yiyeceği tüketmektedir. Fransızcada bal peteğini andırması nedenlerinden dolayı wafel veya wafla olarak adlandırılmıştır. Waffle tatıl özelliği bakımında çikolatanın eritilmesi, kremşanti ve meyvelerle süslenen waffle bu karışımlar ile servis yapılarak tüketilmektedir.
Dünyada birçok ülkede kahvaltı olarak tüketilen waffle ülkemizde Türk usulü olarak tatlı mahiyetinde tüketilmektedir. Ülkemizde waffle hamuru yuvarlık bir tava üzerinde kısmen çiğ olarak pişirilir. Üzerine birçok çeşitli tarzda ürün konulur. Akabinde meyve, şekerleme, fındık, çikolata, fıstık ve bir kısım çerez parçaları zenginleştirilerek göze hitap eden tarzda düzenlenir. Akabinde çiçek ve kalp şeklindeki bal peteği şeklindeki pişirme makinelerine konularak bir miktar ısıtılarak tüketilir.
Waffle'nin Çocuklar Üzerindeki Cezb Edicisi Etkisi
Anneler çocuklarına waffle hazırladıklarında öncesinde bal, tereyağı, yumurta gibi besinlere burun kıran çocuklar rahatlıkla waffle kandırılarak vücudun ihtiyaç duyduğu gıda ve besinleri tüketmektedir. Waffle üzerinde bulunan şekerleme, tatlı besin ve çerez türü gıdılara çocukları ciddi anlamda etkileyerek bu besin deposunun tüketilmesini sağlamaktadır.
Waffle Nasıl Yapılır?
Waffle hazırlanılmasında gerekli malzemeler.
3 Yumurta,
1,5 yemek kaşığı toz şeker şeker miktarı fazla abartılmamalıdır wafflenin üzerine yeterince şekerli gıdalar eklenecektir.
200 gram ılıtılmış ılık tereyağı,
Kabartma tozu yaklaşık 1,5 paket,
1,5 paket vanilya,
1 çay kaşığı tuz,
2 su bardağı kadar su,
1,5 su bardağı süt,
Waffle Harç Malzemelerin Nasıl Yapılır?
Waffle makinenin sıcaklığına bağlı dışı çıtırak içi ise yumurta, çikolata ve kremşantinin etkisiyle yumuşaktır.
Bir kap içerisine alınan 3 adet yumurta beyazı ve 1 çay kaşığı tuz iyice karıştırılarak çırpılır
Yumurta sarıları farklı bir kap içinde toz şeker ile köpürünce ye kadar çırpılır. Tereyağı, vanilya ve süt eklenir akabinde un ile kabartma tozu eklenerek güzelce karıştırılır.
Ben beyaz köpüren yumurta akı ikinci harca eklenerek karıştırılmaya devam edilir iyice karıştırılan karışımın akabinde karıştırılmaya devam edilir.
Waffle makinesi önce tereyağıyla ısıtılır. Izgaranın tüm bölgeleri eşit şekilde ısıtılır buradaki temel amaç wafflenin içinin çiğ ve dışının yanmasını engellemek amaçlıdır.
Akabinde waffle bir kepçe yardımı ile makinenin gözeneklerinin büyüklüğüne göre uygun miktarlarda dökülür.
Waffle hamuru hazır olunca pişirme işlemi tamamlandıktan sonra wafle hala sıcakken üstüne koyup eritilir. Özellikleri çocuklarının tüketmesi için üzerisi rengarenk şekerlemeler ile süslenir. Wafflenin üzerine önce mevsiminde yetişen çilek, kivi, muz, nar taneleri üleştirilir. Ardından sıcak çikolata ve kremşanti eklenir. En son olarak da çerez parçacıkları ve şekerlemeler eklenerek servise hazır edilir. Bu hazırlama aşamasında damak zevkine göre karışım çeşitlerinde fazlalık veya eksiklikler olabilir. Çikolata tarzında besinlere alerjisi olanlar kesinlikle waffle yapan kişiye bu durumu önceden belirtmelidir. Bu nedenlerden dolayı bünyede birtakım alerjik oluşumların önüne geçilmiş olur.