{ "title": "Waffle Unu", "image": "https://www.waffle.gen.tr/images/waffle-unu.jpg", "date": "20.01.2024 03:16:05", "author": "Mustafa Zafer Kaya", "article": [ { "article": "Waffle unu, genellikle işlenmiş buğday unundan üretilir. En azından waffle satan yerler işlenmiş- beyaz- buğday unu kullanır. Özel olarak üretilen ve satılan waffle unu bulunmamaktadır. Fakat üretim alanı ve un fiyatlarına göre çeşitli ülkelerde mısır unu, pirinç unu, yulaf unu, kepekli ve tam tahıllı buğday unlarından da waffle yapıldığı bilinmektedir. Türkiye'de Karadeniz ve Akdeniz bölgelerinde mısır tarımı yoğun olarak yapıldığı için ekmek yapımında mısır unu kullanımı yaygın bir durumdur. Bu bölgelerde evde yapılan ekmek, çörek, gözleme gibi çeşitli unlu mamuller ya yüzde 100 mısır unundan ya da mısır ve buğday unu karışımından elde edilir. Mısır unu kullanımın bu kadar yaygın olduğu yerlerde büyük üretim ve tüketim yelpazesi düşünüldüğünde, mısır ununun waffle unu olarak kullanılması çok da sıra dışı değildir. Ayrıca mısır unu iyi çekilip ince süzgeçten geçirildiği zaman oldukça ince olur. Bu incelikte mısır içine katılan şeker, süt ve sıvı yağ malzemeleri ile tadını hissettirmez. Pirinç unu satışı ve kullanımı oldukça kısıtlı olduğundan Türkiye'de çokça kullanılmaz.

Güneydoğu Asya'ya seyahat amacıyla gidenler waffle unu olarak pirinç unu kullanımını görüp tatma imkânına sahip olurlar. Tat ve yoğunluk olarak pek bir farkı olmasa da daha hafif içerikli olduğu bilinmektedir. Tam tahıllı, kepekli ve yulaflı unlar daha çok diyet yapanların sıvı yağ, yağsız süt ve az şekerle yaptıkları ev yapımı waffle için kullanılır. Daha hafif ve sağlıklı olduğunu düşünenler için denemeye değer bir waffle unu denilebilir.
" } ] }