{ "title": "Waffle Tatlısı", "image": "https://www.waffle.gen.tr/images/Waffle-Tatlisi-47.jpg", "date": "19.01.2024 09:58:50", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Waffle tatlısı; Waffle, kökeni Belçika olan bir hamur tatlısıdır. Üzerinde krem şanti, taze meyveler ve erimiş çikolata ile servisi yapılır. Waffle tatlısı, Belçika'da Brüksel usulü olarak isimlendirilmiştir. Yine Belçika'nın bir kenti olan Liege ise waffle tatlısının hamurunun tek olarak fırından çıktığı haliyle yenmesine denir. Bu şekilde yenen Wafflenin Hamuru biraz daha altın sarısı rengindedir. Kremalize edilmiş şekerin gevrekliği Waffle hamurun üstünde tadılabilmektedir. Belçika usulü yapılan Waffle hamurunun şekli dikdörtgen iken, Liege usulünde ise uçları erimiş dikdörtgen görünümündedir. Her ikisi çeşitte kare şeklinde olan derin çukur gözenekleri ile nam salmıştır. Waffle hamurunda bulunan bu gözeneklerin her birinin derinliği bir santimetreyi bulmaktadır.

Waffle tatlısı malzemeleri
Waffle tatlısı İç malzemeleri
Waffle tatlısı Nasıl Yapılır?

Waffle tatlısının yapılışına ilk olarak yumurtaları sarısından ayırmaktır. Beyaz bölümleri bir kap içerisine sarı bölümleri de başka bir kap içerisine alındıktan sonra beyaz bölümünün olduğu kaba bir çay kaşığı tuz ilave edilir ve iyice karışana kadar robot ile çırpılır. Daha sonra yumurta arılarının olduğu kabın içerisine belirtilen miktardaki toz şeker ilave edilerek oda köpürüp açık beyaza yakın bir renk alıncaya kadar robot ile iyice çırpılır. Şeker karışımının içerisine süt, tereyağı ve vanilya ilave edildikten sonra, kabartma tozu ve un da eklenerek tekrar robottan geçirilir ve homojen bir görünüm alana kadar devam edilir. Daha sonra bir kenarda beklettiğimiz yumurta aklarının karışımı içerisine ilave edilir ve yavaş yavaş iyice karıştırıldıktan sonra Waffle tatlısının harcı hazır hale getirilmiş olur.

Daha sonra Waffle hamurlarını pişirebilmek için bir tost makinesi veya bir tava içerisi iyice tereyağı ile yağlanır ve ısıtılır. Bir kepçe yardımı ile dolusu şekilde hamur tost makinesi içerisine yerleştirilerek iki tarafının birden pişirilmesi sağlanır. Hamur bitene kadar işleme devam edilir ve hepsi piştiğinde birinin yüzeyine çikolatalı fındık kreması ve meyveler bolca yerleştirildikten sonra diğeri ile üzeri örtülerek hazır hale getirilir. Artık Waffle tatlımız hazır ve servis edilebilirdir.

Bu arada dünyada kahvaltı öğünlerinde tüketilen Wafflenin, pirinçli ve patateslisine kadar birçok çeşidi bulunur. Waffle tatlısının ülkemizde Türk damak tadına uygun hale yani İstanbul usulü olarak adlandırılan haline dönüştürülmüştür. Hamuru Amerikalıların hamuruna benzeyen ve sandviç şeklinde yapılan çeşitleri vardır. İstanbul'un birçok ilçesinde aktif satışı ve sunumu olan Waffle tatlısını her köşede bulmak çok kolaydır. Dünya ilkelerinde sandviç Waffle veya soft diye de adlandırılan Waffle tatlısı, İstanbul usulünde ise yuvarlak şekilde ve iç kısmı biraz daha çiğ bırakılmış şekilde yapılmaktadır. Üzerine bin bir çeşit tatlı ürünü konulup, meyve, fıstık, çikolata, şekerleme, çerez, fındık parçacıkları ilave edilerek görselliği ve lezzeti zenginleştirilmiştir. Waffle tatlısının İstanbul usulü için ülkemizde beş farklı üretim makinesi bulunmaktadır. Afiyetler olsun.
" } ] }